Welkom, bezoeker! [ Registreren | Login

Laten regenen of beregenen? Deze manieren zijn er

Magazine 15 november 2021

beregenen

Ben jij het zat om tijdens de droge periodes te slepen met allerlei sproeiers en slangen, maar wil je jouw tuin wel in een goede conditie houden? Dan is tuinberegening de perfecte oplossing. Het neemt veel werk uit handen en jouw tuin zal er tip top uit zien. Wat hierbij wel belangrijk is, is dat je moet weten welk soort tuin en water je kunt gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je te werk moet gaan!

Beregening met grondwater

Beregening met grondwater is vooral iets wat wordt aangeraden bij grote tuinen. Dit komt omdat er geen limiet op het beschikbare water is en het niets kost. Wat je wél nodig hebt, is een put in de grond waarin een buis door middel van een pomp water naar boven brengt. Door de hoge druk van de pomp en een hele hoop water kunnen meerdere sproeiers tegelijk sproeien. Hoe groter de tuin, hoe meer sproeiers er kunnen worden gebruikt. Als we kijken naar soorten pompen, hebben we de bronpomp en de zelfaanzuigende pomp. De bronpomp wordt in het water gemonteerd en is erg zuinig met energie. Ook bevriest deze pomp niet en gaat hij dus ook tijdens de koude periodes lang mee. De zelfaanzuigende pomp daarentegen is niet duurzaam en kan sneller bevriezen, maar is weer vele malen goedkoper. Deze pomp kan dus sneller worden vervangen of hersteld. 

Beregening met leidingwater 

Heb je een dakterras of een kleine tuin? Dan kun je beter kiezen voor een installatie dat leidingwater gebruikt. Het voordeel hieraan is dat er altijd schoon water is en dat de kosten lager blijven doordat er geen put en pomp in de grond te hoeven worden geïnstalleerd. Het vermogen is natuurlijk wel iets kleiner, wat betekent dat er meerdere groepen nodig zijn om de tuin te beregenen. Een groep mag zo’n 90 minuten sproeien, dus een totaal van 5 groepen bevat ongeveer 5 tot 7,5 uur beregeningstijd. 

Automatisch beregenen  

Een andere mogelijkheid is het laten installeren van een automatisch beregeningssysteem. Hierbij doet de beregeningscomputer, van bijvoorbeeld Rainbird beregening, al het werk voor jou. De computer wordt van tevoren geprogrammeerd om een bepaald beregeningsprogramma uit te voeren. De tuin krijgt op die manier altijd genoeg water zonder dat jij er veel tijd aan kwijt bent. Super handig voor wanneer jij er bijvoorbeeld een paar dagen tussenuit bent! Het systeem van Rainbird schakelt het systeem automatisch uit bij genoeg regen en schakelt zichzelf na een paar dagen weer in zodat het verder kan gaan.

Geen tags

6064 keer bekeken, 1 vandaag

  

Gesponsorde links

  • Waterdichte werkschoenen voor in de herfst

    door op 15 december 2022 - 0 Reacties

    Waterdichte werkschoenen zijn volledig beschermd tegen binnendringend water. Water dringt niet door in het materiaal van de schoen en biedt permanente bescherming tegen vocht. Het dragen van natte sokken is erg oncomfortabel en niet goed voor je gezondheid. We raden aan om deze waterdichte werklaarzen te dragen bij langdurig werken in natte omgevingen. Je lichaam […]