Welkom, bezoeker! [ Registreren | Login

Hoe werkt een kompas

Magazine 30 mei 2016

Varen is leuk en kan heel gezellig zijn. En zo willen we het ook graag houden. Als je op groot water vaart en je kan de wal niet meer zien dan zou je zomaar kunnen verdwalen. Nu is het in Nederland niet snel mogelijk om echt de weg kwijt te raken, maar als je met de boot in het buitenland bent dan liggen de risico’s toch wat hoger. Het is dan altijd handig om een kompas bij je te hebben. Een kompas vertelt je natuurlijk niet waar je heen moet maar je weet ieder geval waar het Noorden is en dus ook waar de andere windrichtingen zijn.

Aarde is zelf een grote magneet

Een kompas kan zijn werk doen door de magnetische naald die er in zit. Die zal te allen tijde naar het noorden wijzen. Dat komt omdat de aarde zelf ook een magneet is waarvan deMoreel-Kompas-intention-academy-420x396 Noordpool en de Zuidpool de twee sterkste punten zijn. Elke magneet heeft twee tegenpolen die elkaar aantrekken. In een kompas zit een magnetische naald met een zuid-en noordpool. Waar je die naald ook heen draagt, de zuidkant van de naald zal altijd naar het noorden willen gaan want die wordt automatisch naar toe getrokken. En andersom is dan natuurlijk dat de noordkant van de magneet in een kompas naar de zuidpool van de aarde wordt getrokken.

Kompas app op je mobiel

Met de moderne technieken hoef je tegenwoordig geen magnetische naald meer bij je te hebben om te weten waar de Noordpool zich bevindt. Op elke mobiele telefoon kan je tegenwoordig een kompas app downloaden die hetzelfde werk kan doen. Het is dan wel van belang dat je toegang hebt tot een wifi verbinding. IPhone hebben standaard een kompas functie ingebouwd die niet afhankelijk is van een internetsignaal.

Geen tags

881 keer bekeken, 1 vandaag

  

Gesponsorde links

  • badkamr

    Tips voor een moderne badkamer

    door op 8 april 2019 - 0 Reacties

    Het is niet vaak iets wat je dagelijks doet, een nieuwe badkamer kopen. Daarom is het belangrijk goed stil te staan bij deze grote en natuurlijk ingrijpende uitgave. Om tot het juiste resultaat te komen is een goede voorbereiding het meest belangrijke wij lopen een aantal onderdelen langs waar je zeker over na zal moeten […]