Welkom, bezoeker! [ Registreren | Login

Bootverzekering

Magazine 30 mei 2016

Varen is een bezigheid die voor veel mensen een gevoel van vrijheid geeft. Op het water kunnen we de boel de boel laten en genieten van al het moois om ons heen met een flinke bries die door de haren waait. Maar om te kunnen blijven genieten van die mooie dagen op het water is het zaak dat je goede voorbereidingen treft. Naast een goede conditie van jezelf en die van de boot is een verzekering voor de boot van cruciaal belang. Je kan voor een boot verzekering terecht bij de meeste verzekeringsmaatschappijen.

Verplicht WA verzekeren

Als je in het bezit bent van een boot en je gaat er mee de rivier of een meer op dan ben je voor de wet verplicht om je vaartuig te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA). Dit geldt ook voor jetski’s. Alle gemotoriseerde vaartuigen die het water op gaan moeten verzekerd zijn. In de meeste gevallen worden deze verzekeringen watersport verzekering of plezier vaartuig verzekering genoemd. De dekking kan je zelf bepalen. Bovenop de WA kan je kiezen om bijvoorbeeld de inboedel mee te verzekeren.

Het bepalen van de dekking aan de hand van belangrijke punten

Bij het informeren naar een verzekering voor de boot is het zaak dat je weet wat de boot waard is, hoe oud de boot is en waar je woont en wilt gaan varen. Ook je eigen leeftijd en woonplaats zijn van invloed op de uiteindelijke premie die je voor de verzekering zal moeten gaan betalen. Je kan voor jezelf een lijstje maken wat jij belangrijk vindt en hiervan een helder beeld krijgen waar je op moet gaan letten wanneer je verzekeringen en hun premies met elkaar gaat vergelijken.

Wat wil ik verzekeren?

Je bent natuurlijk trots en blij met je boot. Elk jaar geef je de boot en de motor een flinke schoonmaakbeurt en zet je alles in de winterstalling. Omdat je zo goed voor de boot zorgt wil je ook dat deze volledig verzekerd is. Bepaal wat jij belangrijk vindt en check ook de polis van de verzekeringen die je al hebt. Mogelijk is de inboedel die je wilt verzekeren al verzekerd met een andere verzekering.

Vergelijken van verzekeringen

Je bootverzekering vergelijken kan je online doen. Dat is makkelijk en efficiënt. Ook hier moet je er op letten dat je niet alleen de premies met elkaar vergelijkt, maar ook de voorwaarden van de verzekeringen. Als je online niet voldoende duidelijkheid krijgt, dan kan je bij de verzekeringsmaatschappij offertes opvragen. Als je alle offertes binnen hebt dan kan je rustig de inhoud van de offertes met elkaar vergelijken.

Verzekeren voor de winterstalling

Zoals aangegeven ben je verplicht om je vaartuig sowieso WA te verzekeren. Dit houdt in dat de schade die optreedt aan andere vaartuigen door jou toedoen volledig gedekt is. Deze standaard dekking kan je aanvullen met een casco verzekering. Je moet er ook goed op letten dat je boot ook voor de winterstalling is verzekerd. Hier zijn dan weer een brandverzekering en een verzekering in geval van diefstal van belang.

Collectieve verzekering met vereniging

Als je lid bent van een vereniging, bijvoorbeeld bij de jachthaven, dan kan je kijken of er een collectieve verzekering is waar jij aan mee kan doen. Dat kan je een hoop geld schelen. Veel jachthavens, pleziervaartuigen verenigingen en zeilclubs hebben een collectieve verzekering lopen waar je als lid aan mee kan doen. Uiteraard vergelijk je ook in dit geval de premies en de inhoud van verzekering met elkaar.

Geen tags

3924 keer bekeken, 1 vandaag

  

Gesponsorde links

  • gezonken boot afvoeren

    Een boot onder water? Laat hem afvoeren!

    door op 16 maart 2022 - 0 Reacties

    Een boot kan voor heel wat plezier en sfeer zorgen. Zeker wanneer je kinderen hebt, kan het heel leuk zijn om met een boot te gaan varen. Maar wanneer de kids ouder zijn en er steeds minder met de boot gevaren wordt, kan het algauw een last worden. Zeker wanneer de boot te oud is […]