Welkom, bezoeker! [ Registreren | Login

Aankooptips

Een boot kopen is iets anders dan een auto kopen. Van auto’s weten we doorgaans veel meer omdat er miljoenen van rond rijden en er maar een paar merken en types zijn. Boten zijn meer uniek. Het is dan ook goed om van te voren te bepalen wat je nu eigenlijk zoekt. In het grote aanbod online kan je al snel verzanden. Als je in zomer al zeker weet dat je  volgend jaar een nieuwe (tweedehands) boot wilt kopen dan kan je op dat moment al gaan voorbereiden. Veel mensen zetten namelijk hun boort aan het eind van de zomer te koop.

Afdingen op vraagprijs

De boten die aan het eind van de zomer te koop worden gezet hebben doorgaans net een lange vaar zomer achter de rug. Ze zijn in topvorm en waarschijnlijk goed onderhouden. Dat is al een pluspunt. Je moet er echter wel rekening mee houden dat er mogelijk onderdelen moeten worden vervangen, juist omdat de boot, en motor van de boot, heel de zomer in touw zijn geweest. Je kan dan afdingen op de prijs. Maar op dit moment van het jaar loop je ook groot kans dat de verkoper niets wilt afdingen omdat hij of zij verwacht dat in de loop van het jaar wel een goed bod zal worden gedaan. Een Jachtmakelaar kan een goede optie zijn voor het vinden van uitgebreid aanbod.

Het voorjaar beste tijd om te kopen

Dus kopen aan het eind van de zomer kan interessant zijn maar omdat de verkopers liever wachten op een beter bod wordt afdingen een moeilijke zaak. In het voorjaar zullen je kansen vergroten. De boten die dan nog te koop staan moeten vaak voordat het vaarseizoen begint verkocht zijn. Anders zit de eigenaar weer vast aan kosten voor de jachthaven, verzekering, etc. Dit is het juiste moment om toe te slaan. Als je zeker weet dat de boot de deur uit moet kan jij lager gaan bieden.

Mijdt vieze boten

Let bij het rondkijken naar boten goed op hoe de boot onderhouden is. Als je zelf niet veel verstand van boten hebt dan kan je iemand meenemend die dat wel heeft. Een goede indicator om te kunnen bepalen of de boot goed onderhouden is, is de buitenkant van de boot. Als die vies en rommelig is dan zegt dat vaak ook iets over de staat van de boot in het algemeen en de motor. Als je het dan toch niet zeker weet dan bekijk je uiteraard voor de zekerheid de binnenkant. Als die ook niet schoon of vrij van schimmel en viezigheid is dan kan je die boot beter laten liggen.